The Last of Us

The Last of Us is gemaakt door Naughty Dog, een befaamde studio die onder andere verantwoordelijk is voor de zeer succesvolle Uncharted-serie die speelt rond de avonturier Nathan Drake. Met The Last of Us slaat Naughty Dog verhaaltechnisch een nieuwe weg in, maar doet dat met de voor de studio vertrouwde combinatie van een onderhoudend verhaal en een sterke visuele presentatie.

In The Last of Us is de mensheid flink uitgedund door een ziekte, die zich rap verspreid via giftige sporen. Iedereen die besmet raakt, verandert geleidelijk in een afschrikwekkend monster en slechts een beperkt aantal mensen weet de verwoestende infectie te ontlopen. Joel en Ellie zijn twee van hen en zij trekken samen op om een veilige plek te bereiken in de vijandige wereld. De geïnfecteerden zijn daarin niet de enige dreiging, want veel andere overlevenden hebben weinig goeds in de zin en vormen zo mogelijk een nog grotere uitdaging dan de besmette exemplaren.

Gevaren kunnen het best ontweken worden door ongezien te sluipen en voorzichtig te bewegen. Op de momenten dat de speler toch ontdekt wordt door de vijanden, ontstaan er heftige gevechten die bloederig zijn en zeer duidelijk in beeld komen. Er worden bij de gevechten wapens gebruikt zoals pistolen en geweren, maar ook zelfgemaakte projectielen die veel schade kunnen toebrengen. De spanning komt voort uit het gevoel tegenover een overmacht te staan en het idee dat één misstap het einde kan betekenen. Hoewel de situatie overduidelijk op fantasie is gebaseerd, is de weergave van de post-apocalyptische wereld zeer realistisch en dat versterkt de spanning tijdens de vaak ook emotionele reis.


Grof geweld

De gevechten tegen de 'Infected' en tegen mede-overlevenden zijn gewelddadig en worden zeer duidelijk in beeld gebracht. Diverse sterfscènes laten ook helemaal niets aan de verbeelding over.

Grof taalgebruik

Regelmatig wordt er stevig gevloekt door de verschillende personage's.

Seks

Seks is niet prominent aanwezig, maar een poging tot verkrachting komt aan de orde in één van de hoofdstukken.

Enge Content

The Last of Us draait geheel om het overleven in een post-apocalyptische wereld die gevuld is met gemuteerde mensen. De weergave van deze creaturen is grotesk en de sfeer is vrijwel de gehele game grimmig. De beleving draait om dreiging en schrikeffecten.

The Last of Us
Actie
Als een virus de wereld overneemt, overleven alleen de meest doortastende mensen