Special

Verkoop van FIFA-punten gestaakt in België

In zowel Nederland als België zijn de kansspelautoriteiten onderzoek aan het doen naar verschillende games die verslavende elementen bevatten. Een van die games is FIFA, die gebruik maakt van digitale voetbalplaatjes, die je kunt kopen met FIFA-punten, die weer verkrijgbaar zijn met echt geld.

De Nederlandse Kanspelautoriteit is nog bezig met onderzoek, maar de Belgische Kansspelcommissie is al een stuk verder. Daarnaast is de interpretatie van de Belgische wet vele malen strenger en dus heeft uitgever Electronic Arts preventief besloten om te stoppen met de verkoop van FIFA-punten.

Voor Belgische spelers verandert de game dus aanzienlijk, want hoewel je nog steeds FIFA Ultimate Team-kaartjes kunt krijgen, kun je ze niet meer kopen. De manier om tijd te versnellen is dus verdwenen voor de Belgische markt. Uitgever EA geeft de volgende reactie:

Na verdere gesprekken met de Belgische autoriteiten, hebben we besloten om geen FIFA-punten meer te koop aan te bieden in België. We zijn bezig om deze veranderingen door te voeren tegen 31 januari 2019, zowel in onze FIFA console- als PC games. Dit betekent dat spelers in België geen punten meer zullen kunnen kopen om FIFA Ultimate Team-pakketten te verkrijgen. Spelers hebben wel nog steeds toegang tot de Ultimate Team spelmodus en kunnen met hun huidige spelers verder spelen.

Of een verbod op FIFA-punten helpt tegen gameverslaving is nog niet bekend. Wij bij WSMK denken dat het soms zelfs kan zorgen voor meer verslaving, omdat spelers die alleen kaartjes in de game kunnen verdienen, veel meer moeten spelen dan spelers die “snel” kaartjes kunnen kopen. De tijd zal het leren, al is de tijd van FIFA-punten in België voorbij.


Geschreven door Peter Bouwman op 5 februari 2019

Lees ook

FIFA 18
Sport
De jaarlijkse voetbalgame weet wederom te overtuigen
Rapport FIFA 18